Omgaan met een chronische ziekte

Een ongeneeslijke ziekte is een verwoestende diagnose, een verpletterend ongeluk waardoor gezinnen moeten omgaan met de beroering van het verlies van een geliefde of twee. Stelt u zich eens voor dat u ook te maken krijgt met de onvaste belofte van een carrière die misschien niet werkelijkheid wordt en de angst voor baanverlies, en de belofte van de veranderende wereldeconomie die uw werkgever misschien niet teruggeeft? Maar met de vooruitgang in geneeskunde en technologie en in het delen van bemoedigend nieuws en sociale websites, wordt het leven met een chronische of ongeneeslijke ziekte een realiteit.

Hoe om te gaan met deze levensveranderende diagnose moet door elk individu per geval worden bepaald, maar er zijn manieren om de pijn en stress die gepaard gaan met het hebben van een chronische ziekte het hoofd te bieden en te beheersen. Omgaan met een chronische ziekte is niet eenvoudig. Toch stelt het ons in staat een bevredigender leven te leiden. Mensen die een dierbare hebben verloren of bij wie een terminale ziekte is vastgesteld, kunnen nieuwe hoop vinden, niet alleen voor hun persoonlijke gemoedsrust, maar ook voor hun zwakheid. Ze hebben iets om naar uit te kijken in de toekomst, iets dat vóór hun diagnose niet mogelijk was. Sommige mensen vinden dat het bekende gezicht en de vriendelijke instelling van de persoon die het dichtst bij hen staat de emotionele stress meestal verergert. Je moet dit effect niet onderschatten. Onthoud dat de persoon met de chronische ziekte de persoon niet kan verslaan, maar ze zijn nog steeds mensen en hebben dezelfde zwakheden en angsten. Je kunt de zaken alleen maar erger maken. Experts zeggen dat het belangrijk is om gevoelens van zorgen en hulpeloosheid te delen met je naasten. Vaak zal alleen maar zeggen "Ik ben ziek" wanneer je wordt geconfronteerd met je diagnose de angst niet erger maken.

– Vertel uw naasten over wat u voelt. Het moet op een feitelijke manier gebeuren. als je je diepste angsten en zorgen op dit moment eruit flapt, kan je egoïstisch of gek klinken.

– Verander niet in een emotionele foetus. Onthoud dat je in de eerste plaats een man of een vrouw bent. U moet minder ontvankelijk zijn voor uw familie en vrienden dan voor uw ziekte. De mensen die echt om je geven – je familieleden – zouden het altijd begrijpen.

Scroll to top
error: Content is protected !!